Allergie


Onder allergie wordt een negatieve reactie van je lichaam verstaan. Je afweersysteem reageert door antistoffen aan te maken op prikkels van buitenaf, waar je lichaam normaal gesproken niet op behoort te reageren. Die prikkels worden veroorzaakt door allergenen. Als je afweersysteem niet betrokken is bij een bepaalde overgevoeligheid, noem je dit geen allergie maar intolerantie. Voorbeelden die dit kunnen veroorzaken zijn parfum, rook en mist.

Bekendste allergenen

Je lichaam kan op drie manieren in contact komen met allergenen: inademing, contact met huid en consumeren. Op basis hiervan zijn allergenen onder te verdelen in de volgende categorieën:

Beroepsallergenen (zoals bijvoorbeeld latex en permanentvloeistof)
Geneesmiddelen (zoals bijvoorbeeld insuline en penicilline)
Voedingsmiddelen (zoals bijvoorbeeld pinda’s, aardbeien en rode wijn)
Insectenallergenen (zoals bijvoorbeeld wespensteken)
Inhalatieallergenen (zoals bijvoorbeeld katten, huisstofmijt en stuifmeelpollen)
Contactallergenen (zoals bijvoorbeeld chroom en rubber)

Oorzaken

Verschillende factoren kunnen de oorzaak zijn waardoor je een allergie kan ontwikkelen.

Te schoon

Wij leven tegenwoordig in een samenleving waar hygiëne hoog in het vaandel staat. Op zich niks mis mee, maar daardoor wordt je lichaam te weinig blootgesteld aan schadelijke prikkelingen, waardoor je weerstand vatbaarder wordt voor allergieën.

Erfelijkheid

Het is wel degelijk aangetoond dat het hebben (of krijgen) van een allergie erfelijk aangelegd is. Als één van je ouders een allergie heeft, ligt de kans dat jij een allergie krijgt tussen de 20-40%. Hebben beide ouders een allergie, dan vergroot dit de kans naar 40-75%.

Hoe leef je

Je leefomgeving is in belangrijke mate bepalend voor de ontwikkeling van een allergie. Vochtige, warme huizen zijn de ideale plek voor huisstofmijt. Vervuilde lucht kan allergische klachten verergeren. Roken versnelt de ontwikkeling van een allergie omdat je luchtwegen zo veel gevoeliger worden gemaakt voor allergenen.

Kenmerken

Luchtwegen

Mindere klachten zijn niezen, loopneus en jeukende ogen. Ernstiger is het ontstaan van benauwdheid (astma). Hooikoorts is een van de bekendste luchtwegallergie. Bij Hooikoorts ben je allergisch voor stuifmeel van bloemen, bomen en planten.

Huid

Na het nuttigen van voedsel of bij direct contact met een allergeen kan jeuk, zwelling, eczeem en roodheid ontstaan op de huid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rubberallergie en zonneallergie.

Spijsverteringskanaal

Bij het nuttigen van voedingsmiddelen waar je waar je allergisch voor bent kan in de mond en op de tong zwelling ontstaan. Ook diarree kan een gevolg zijn. Het kan ook gevaarlijker uitpakken; noten, schelpdieren en koemelk kunnen zelfs eindigen in een shock-toestand.

Allergisch?

Mocht je nu wel klachten hebben, maar zeker weten of je een allergie hebt, is een bezoek aan de dokter aan te raden. Door verschillende allergietesten, zoals bloedprikken, plakproeven en priktesten, kan bepaald worden of je allergisch bent, en waarvoor. Mocht dan blijken dat je inderdaad allergisch bent, is het beste advies: probeer het bewuste allergeen te vermijden. Voor veel allergieën zijn er ook medicijnen. De meesten hiervan zullen de allergie niet doen laten verdwijnen, maar je wel verlichting bieden.