Minecraft spelen


Online Minecraft spelen is tegenwoordig razend populair onder de jeugd. Dit artikel legt kort de basisbeginselen uit, zodat ook jij kan meepraten in de klas. In het spel heb jij de controle over een virtueel figuurtje wat zich in een wereld begeeft die louter bestaat uit blokken. Deze blokken kunnen door jou opgepikt, geplaatst en vernietigd worden. Door de overeenkomsten, wordt dit spel ook wel ‘het nieuwe LEGO’ genoemd.

Als singleplayer of multiplayer kan je het spel in twee verschillende speltypen spelen; Creative en Survival. Bij Creative heb je oneindige hoeveelheid van elke type blok, waarmee je de mooiste creaties kan bouwen. Voor meer actie kan je Minecraft spelen in Survival mode, waar je middelen moet verzamelen om te kunnen bouwen en zo monsters zien te overleven.

Om te kunnen bouwen moet je eerst basismaterialen verzamelen. Deze kan je omzetten in onder andere gereedschap, wapens, voedsel en betere materialen zodat er weer nieuwe bouwmogelijkheden ontstaan of dat je jezelf kan bewapenen tegen zombies. Heb je bijvoorbeeld houten planken nodig? Dan moet je eerst een boom omhakken, waar een hakbijl erg van pas bij komt.

Voedsel

Een oven kan ook erg behulpzaam zijn tijdens het spelen. Hierin kunnen bepaalde materialen samengesmolten worden, maar ook voedsel gekookt worden. Voedsel is belangrijk want tijdens het bouwen zal je virtuele figuurtje honger krijgen. Maar om de oven te kunnen gebruiken dien je eerst brandbaar materiaal, zoals steenkool en houtskool, verzameld te hebben.

Een andere manier om voedsel te verzamelen is door landbouw. Met landbouw kan je je eigen groente verbouwen, zoals pompoen, wortel en aardappelen. Hou er rekening mee dat je wel water nodig hebt en dat je om je landbouwgrond heen een hek plaatst. Ook is er de mogelijkheid om tijdelijk je vaardigheden te verhogen door het drinken van magische drankjes.

Leerzaam

Om te kunnen beginnen moet je eerst een wereld creëren. Het beginscherm van het spel wijst je de stappen hoe dit te doen. Achter de computer zitten wordt al snel gezien als niet zinvol, maar Minecraft spelen kan zeer leerzaam zijn. Het leert je hoe om te gaan met inhoud en ruimte, en tegelijk kan je je creativiteit kwijt in je eigen fantasiewereld.